Neem contact op
Ga terug

Biltin op volle kracht #2

Duurzame toekomstbouwers: bij Biltin werken techneuten, studenten en onderzoekers samen aan innovaties die bijdragen aan een CO2 neutrale bebouwde omgeving voor 2050. Elk semester gaan studenten van Windesheim aan de slag met uitdagende opdrachten. Zij vertellen je graag over hun resultaten en inzichten!

Opdracht: Kan het met minder?

Elke woningbouw periode heeft zo haar eigen kenmerken. Zo ook de jaren ’70: woningen werden robuust, functioneel en simpel ontworpen. Isolatie was nog niet zoals we dat nu kunnen: het gebeurde bijvoorbeeld doormiddel van lucht in een spouwmuur. Woningen uit de jaren ’70 hebben daarom vaak nog te maken met warmteverliezen. Studenten Matthias en Myrthe – die beide de minor Thermodynamical Engineering volgden – brachten warmteverliezen in dit type woning in kaart, zodat ze een warmtesysteem konden ontwerpen dat voldoende warmte afgeeft.

Rekenen, rekenen en nog eens rekenen

Matthias: “We zijn vooral gaan rekenen in Excel. Aan de ene kant met warmteverliezen uit een woning en daarnaast met de energie verkrijgbaar uit duurzame bronnen. Wat verlies je op een dag aan energie? En met welk systeem kun je dit het beste aanvullen?” Het resultaat is een rekenmodel waarin je snel inzichten mee kunt verkrijgen.

“Aan de hand van gegevens over het bouwjaar hebben we verschillende factoren verwerkt in het model”, vertelt Myrthe. “Bijvoorbeeld gegevens over isolatie en over de opbouw van muren en vloeren in die tijd. Dat zijn bepalende factoren voor warmteverlies. Ook de oppervlakte van een woning speelt een belangrijke rol.” Ondanks het doen van een aantal aannames, lukte het de studenten een rode draad te ontdekken in alle data en een eind te komen met het rekenmodel. Myrthe: “Maar het blijft erg complex: want niet elke woning is gelijk en in sommige woningen zijn natuurlijk al energiebesparende maatregelen genomen.”

Systeemdenken versimpelt

Een leerzame en uitdagende opdracht was het zeker. Matthias: “Het rekenen aan een casus waarbij niet alle data voorhanden is maakte het niet makkelijk. Maar de opdracht heeft mij veel geleerd over systeemdenken. Je vertaalt een moeilijk vraagstuk door naar een eenvoudig blokkenschema. Binnen dit schema kan je kiezen om met meer of minder details te werken.” Dat bevestigt Myrthe: “We hebben veel gehad aan de partners van Biltin. Zo mochten we een kijkje nemen bij Van der Sluis en namen zij ons mee door hun kantoor en werkplaatsen om het proces van werken te zien. Die kennis konden wij goed gebruiken.”

En de vele warmteberekeningen? Die komen bij de vervolgstappen van Myrthe en Matthias goed van pas. Matthias: “Als afstudeeropdracht ga ik bezig met het berekenen van warmtestromingen die een elektromotor afgeeft, met verschillende soorten omgevingskoeling.” Myrthe: “In mijn stage onderzoek is of de aandrijflijn van een bestaande pomp gebruikt kan worden voor een nieuwe pomp. Hier ga ik een monitoringsplan voor maken.”

Wil jij ook een opdracht doen voor Biltin of een van haar partners? Laat ons weten wat je zoekt via info@biltin.nl