Biltin op volle kracht #3
Duurzame toekomstbouwers: bij Biltin werken techneuten, studenten en onderzoekers samen aan innovaties die bijdragen aan een CO2 neutrale bebouwde omgeving voor 2050. Elk semester gaan studenten van Windesheim aan de slag met uitdagende opdrachten. Zij vertellen je graag over hun resultaten en inzichten!
Opdracht: Simulatietool van het elektriciteitsnet
Als je het aan Ivo en Rutger (studenten Elektrotechniek, minor Electrical Energy Engineering) vraagt, is het elektriciteitsnet een onderwerp waarover je niet uitgeleerd raakt. Het afgelopen semester waren ze dagelijks te vinden bij Biltin. Als minor opdracht programmeerden zij voor het Lectoraat Energietransitie een simulatietool die de effecten van netcongestie kan nabootsen. Het resultaat? Een educatief hulpmiddel waarmee gebruikers onder andere kunnen leren over overbelasting van het elektriciteitsnet.
Ivo: “We hebben er een half jaar aan gewerkt. Daarbij hielden we ons vooral bezig met het ontwerpen en programmeren van de tool. Onze kennis over elektrotechniek kwam daarbij goed van pas.” Beide studenten volgen de minor Electrical Energy Engineering, waarin het elektriciteitsnet centraal staat. “Grote energie technische vraagstukken vragen om concrete, fysieke systemen en oplossingen. Aan een klein stukje van zo’n oplossing werken vind ik super interessant”.
Dat bevestigt Rutger: “In deze opdracht hielden we ons met een hele praktische kant van elektrotechniek bezig. In de tool worden specifieke spanningen en vermogens ingevoerd. Hiervan worden automatisch grafieken gegenereerd. De tool simuleert een stukje van het elektriciteitsnet en de impact van overbelasting voor de netbeheerder. Ik heb diepere kennis opgedaan over dit onderwerp en heb leren programmeren in Python. Dat gaat ongetwijfeld van pas komen tijdens mijn volgende stap: ik ga op zoek naar een baan in de industriële automatisering.”
Ivo blijft zich het komende semester bezighouden met elektriciteit. “Ik ga in Utrecht de minor Railtechniek volgen. Weliswaar een ander type netwerk, maar het heeft veel raakvlakken met elektriciteit.”
Wil je meer weten over de simulatietool waaraan Ivo en Rutger gewerkt hebben? Joke Westra van Windesheim vertelt je graag meer!
