Neem contact op
Ga terug

Urgentie: de energietransitie is nú

Urgentie. Wat betekent dat in het kader van de energietransitie? We spraken met Jeike Wallinga, Lector Energietransitie aan hogeschool Windesheim, over de definities van urgentie. Volgens haar is de energietransitie geen toekomstmuziek, maar iets wat zich hier en nu afspeelt. “De opwarming van de aarde leidt wereldwijd tot extremere weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en een groeiende druk op onze leefomgeving. De tijd om te handelen is nú.” Maar dit kunnen we niet alleen.

Urgentie betekent: uitstel ongewenst

We bevinden ons op een kritisch moment. “De CO₂-uitstoot blijft stijgen en kantelpunten in het klimaat naderen. Wanneer een kantelpunt wordt overschreden, zijn de gevolgen onomkeerbaar,” waarschuwt Wallinga. Denk aan het smelten van ijskappen en het stijgen van de zeespiegel. “Probleem met een kantelpunt is: daarna gaat het proces dat is gestart vanzelf verder en kun je het niet meer terugdraaien.” En indirect leidt klimaatverandering ook tot maatschappelijke problemen zoals migratie en voedselschaarste. De boodschap is helder: “Voorkomen is goedkoper dan genezen. We moeten nú handelen om verdere schade zoveel mogelijk te beperken.”

Urgentie betekent: dringend of belangrijk karakter

Wat vroeger uitzonderlijk was, komt nu steeds vaker voor: hittegolven, droogte, overstromingen en heftige stormen nemen toe. Dit heeft niet alleen gevolgen voor kwetsbare gebieden wereldwijd, maar raakt ook onze eigen leefomgeving en bouwpraktijk. “Juist die extremen hebben nú grote bevolkingsgroepen in de wereld in de problemen gebracht,” zegt Wallinga. “Maar ook dichterbij huis. Denk aan de overstromingen in Valkenburg, door het vele regenwater in onze rivieren. En heel recent: het droge voorjaar van 2025 met meerdere natuurbranden.”

De bouw- en installatiesector draagt een grote verantwoordelijkheid in het verminderen van CO₂-uitstoot en het creëren van klimaatbestendige gebouwen en infrastructuur. Dit vraagt om gezamenlijke actie en innovatieve oplossingen. Dat is de reden voor Windesheim en haar lectoraat Energietransitie om volop te investeren in praktijkgericht onderzoek voor deze sector. Wallinga: “Biltin is voor ons een belangrijke plek waar bouw- en installatieprofessionals samenkomen om deze uitdaging aan te gaan. Dat is belangrijk: de energietransitie kun je niet ‘per sector’ oplossen. Je moet samenwerken binnen verschillende disciplines.”

Urgentie betekent: snelheid, directe aandacht

Verandering kost tijd. Wat we vandaag bouwen en renoveren, bepaalt de wereld van morgen. “Als je nu investeert, bijvoorbeeld in je huis, dan wil je daar zo lang mogelijk profijt van hebben. Dan moet je dus nu het goede doen, zodat de maatregelen die je nu neemt, over 10 of 20 jaar nog relevant zijn,” benadrukt Wallinga. Dat betekent niet alleen snel handelen, maar ook de juiste dingen doen. Dit vraagt om samenwerking en kennisdeling. “Opportunisme kan helpen, maar alléén als het wordt ingezet voor duurzame, toekomstbestendige oplossingen.”

Binnen Biltin werken bouw- en installatiebedrijven samen met onderwijs en onderzoek aan innovatieve oplossingen om de klimaatimpact van onze sector te verkleinen. Hogeschool Windesheim is met haar lectoraat Energietransitie een belangrijke partner van Biltin.  Sluit je ook aan en bouw mee aan een duurzame toekomst!

Jeike Wallinga, Lector bij het lectoraat Energietransitie van Windesheim